Kisült-e már a pisztrángom? – folytatódhatna átszerkesztett dal, hiszen az ünnepek elképzelhetetlenek lennének a különböző halételek nélkül. Ilyenkor hagyományosan a legtöbb családi asztal úszik az uszonyosokban, nem is véletlen, hogy az éves halfogyasztás java a karácsonyi időszakra tehető.
Halászlé, fogasfilé, harcsapaprikás, sült
pisztráng. Csak néhány a tradicionális halételek közül, melyek az ünnepi
időszakban is könnyen az asztalra kerülhetnek. Arról, hogy miért éppen hal
kerül karácsonykor az asztalra, több magyarázat is létezik, a nagy részük a
kereszténységből eredeztethető.
A halmotívum a kereszt mellett az egyik
legfontosabb jelentésű jelkép, mivel nemcsak a feltámadt Krisztusban való hitet
szimbolizálja, hanem mindazokat, akik követik Krisztust.
Az ünnepi
halfogyasztás a néphagyományokban sem ismeretlen. Sokan tartják úgy, hogy a
gyorsmozgású hal az új esztendőben hasonló haladásra serkenti az ünnepi asztalt
körülülő családot, míg a halpikkelyek bőséget ígérnek a ház népének a következő
évre.
Magyarországon az egy főre jutó átlagos
évi halfogyasztás az Agrárgazdasági Kutató Intézet számításai szerint - az elmúlt években - 6,7 kilogrammra tehető. Ez messze elmarad a 25,1 kilogrammos európai átlagtól, ami
főleg azzal magyarázható, hogy hazánk nem rendelkezik tengeri halászattal. De a
6,7 kg/fő sem jönne össze, ha nem lenne a karácsonyi időszak, amely az egész
honi halipart meghatározza, az év végére tehető ugyanis az éves halfogyasztás
30–35 százaléka.
Az ünnepekkor érkező uszonyos
háromkirályok közül a legnépszerűbb a ponty, amely az éves haltermés 81
százalékát teszi ki, míg a második legkedveltebb halfajta a szürkeharcsa.
Kevésbé népszerű, de a szibériai tokhal egy prémium minőségű,
fehér húsú hal, szálkamentes, így az egész családnak ízletes és könnyen
elkészíthető ételt jelent, kiemelten az ünnepi időszakban.
Az egészséges táplálkozás szempontjából elengedhetetlen a hal beépítése az
étrendünkbe. A halhús fehérjetartalma magas és teljes értékű,
szénhidráttartalma alacsony, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag,
esszenciális zsírsavai (ómega-3, -6, -9) pedig jó hatással vannak érrendszerünkre
és szívünkre, ezeket szervezetünk magától nem is tudja előállítani, csak külső
forrásból tudjuk bevinni.
Az ünnepi időszakban is fontos, hogy tudatosan válasszunk
A kimagasló hazai vízminőség és az
őshonos halakkal kapcsolatos szakértelem magasabb élőhalminőséghez is vezet.
Emellett fontos szempont, hogy a hazai halak megvásárlásával a fogyasztók a
magyar termelőket, és általuk a magyar gazdaságot támogatják. A hazai hal
fogyasztása erősíti a fenntarthatóságot, a kiváló hazai tenyésztési körülmények
és a csökkenő szállítási igények miatt.
A kifejezetten Magyarországon elérhető
halak közül a pontyot, a szürkeharcsát és a süllőt érdemes kiemelni, de akadnak
még itthon olyan különleges halfajták, melyek nemzetközi szinten is kuriózumnak
számítanak.
Közéjük tartozik a szilvásváradi pisztráng és az akasztói
szikiponty, melyek az EU által bejegyzett földrajzi árujelzőt kapott idén, így
a világban már a pármai sonkához és a parmezán sajthoz hasonlóan kell beszélni
róluk az eredetmegjelölésnél.
Az ünnepi időszakban tehát mi, „tüdősök” a
kopoltyúsokat választjuk a legszívesebben, és a magyarországi haltermelőknek
köszönhetően bőven van miből választanunk.