A kerek születésnapoktól kezdve az évfordulókig számtalan alkalom adódhat, amikor a virágok különleges jelentőséggel bírnak, így nehezen válunk meg tőlük. De nem is feltétlenül kell. Ha kiszárítjuk őket, hosszú ideig velünk maradnak.
A legjobb virágok a szárításhoz
Elméletileg minden virág szárítható, azok azonban,
amelyek eleve alacsonyabb nedvességtartalmúak, értelemszerűen jobb alapanyagnak
bizonyulnak.
Az alábbi virágokat tudod a legszebben kiszárítani:
Rózsa
Árvácska
Lampionvirág
Szegfű
Hortenzia
Levendula
Margaréta
Fekete
üröm
Körömvirág
Tipp: Magok, gyümölcsök és faágak is szépen
tartósíthatók ezzel a módszerrel, és akár magukban, akár a szárazvirágok
mellett jól mutatnak.
Amire szárítás előtt érdemes figyelned
Legjobb késő reggel begyűjteni az alapanyagot a
szárításhoz, amikor azok már nem nedvesek a harmattól. A kiválasztott
virágoknak bimbósnak kell lenniük, vagy maximum éppen csak kinyíltnak,
máskülönben szárítás közben egyszerűen elhullajtják a szirmaikat.
Fontos
továbbá, hogy a vágáshoz tiszta, éles kést vagy ollót használj, hogy ne károsítsd
a növény földön maradó szárát. Ha pedig vadvirágokat gyűjtesz, kövesd a
„húszból egy” szabályt, azaz minden talált 20 virágból csak egyet szedj le. Ez
biztosítja a virágpopuláció – valamint az arra támaszkodó vadon élő állatok –
zavartalanságát.
Így száríts virágot
Erre számos hatékony módszer létezik. Ha nem
sürget az idő, a virágok sötét, jól szellőző helyen való szárítása az egyik
legegyszerűbb út, ami különösen száraz virágcsokor készítéséhez ideális.
Viszont ez fajtától függően akár 6 hetet is igénybe vehet.
Az árvácskákat és
margarétákat bátran préselheted egy könyvben is, ami értelemszerűen lapos virágfejeket
eredményez. Ezek kiváló alapanyagok DIY projektekhez, herbáriumba vagy akár egy
képkeretbe.
De száríthatsz virágot mikróban is. Bár ez a módszer kényelmes és
gyors, légy óvatos! Ha ugyanis a hőmérséklet túl magas, a virágok túl gyorsan száradnak,
amitől összezsugorodnak, sőt, akár meg is éghetnek.
Ezen felül segítségül
hívhatsz speciális szárítóanyagot, például szilícium-dioxidot vagy Epsom-sót is
a preparáláshoz, ami felgyorsítja a folyamatot azáltal, hogy felszívja a
nedvességet a szirmokból, miközben azok megőrzik színüket és élénkségüket.
Így gondoskodj a szárított virágaidról
Tartsd őket távol a közvetlen napfénytől, mert kifakulhatnak
tőle.
Rendszeresen portalanítsd őket egy puha kefe
vagy egy hajszárító segítségével (utóbbival szigorúan alacsony hőfokon és
legalább 15 cm távolságról).
Óvd őket a nedvességtől, mivel az penészedést
vagy elszíneződést okozhat.
Bánj velük óvatosan, mert könnyen
törnek.
Tárold őket megfelelően egy hűvös,
száraz helyen. Ha hosszabb időre teszed el őket, csomagold papírzsebkendőbe,
vagy tegyél melléjük szilikagélt, amely felszívja a felesleges nedvességet.