Ki akarna vegyszermaradványokat a tányérjára? Bár a válasz egyértelműnek tűnik, még ma is bizalmatlanul tekintünk a biokertészetek termékeire. Ezt az igazságtalannak tűnő helyzetet igyekszik helyre billenteni a Biokiskert a bioélelmiszerek fogyasztásának népszerűsítésével.
A
dolgok az első világháború idején vettek rossz irányt, amikor a
robbanószerkezetekkel párhuzamosan felfedezték a műtrágyát, ami pillanatok
alatt az ipari mezőgazdaság felfutásához vezetett. Tökéletesen alkalmassá vált
ugyanis a drága humán erőforrás kiváltására.
Olcsóbb élelmiszer, bőségesebb termés, színesebb kínálat – és több kemikália az asztalon
Ahogy aztán a
kemizáció felpörgött, úgy erősödtek fel a rákkeltő- és magzatkárosító anyagok
negatív hatásai. Ez pedig újabb fordulathoz vezetett a 20. század derekán: a
növénytermesztés elkezdte keresni a visszautat a vegyszerek előtti időkhöz.
Bizonyos értelemben azonban ekkor már késő volt, hiszen a vegyi anyagoknak "hála" a különféle kártevők és kórokozók olyan ellenállók lettek, hogy már nem volt
elég csak a természetre bízni a dolgot. Így alakult ki a biotermesztés
kultúrája.
Megtanítják, megmutatják, bebizonyítják
Az
ökológiailag ellenőrzött gazdálkodásból származó élelmiszerek elfogadottsága
országonként nagyon eltérő. Tőlünk nyugatra jellemzően nagy, kelet felé haladva
pedig egyre kisebb.
„Állattenyésztő mérnökként végeztem az egyetemen, majd a
növények felé fordultam. Aztán volt egy sajnálatos betegség a családban, ami
miatt jobban megismerkedtem a biotermesztés világával”
– idézi fel a
kezdeteket Székely Gyöngyvér, a Biokiskert szakmai igazgatója, aki néhány éve
még azzal szembesült, hogy itthon valóságos szitokszóvá vált a bio jelző,
hiszen az emberek vagy nem értik, vagy nem hiszik el azt, amit takar. Ezért
arra az elhatározásra jutott, hogy vállalkozásán keresztül megpróbálja ő elmagyarázni,
hogy mit is jelent valójában.
„A célom, hogy hobbikertészeknek is lehetővé
tegyem a speciális biológiai növényvédelmi készítmények és bio minősítésű
növényi szaporító anyagok beszerzését. Kidolgoztam a kiskerti bio növényvédelem
technológiáit, amelyekről 8 éve ismeretterjesztést is folytatok.”
Tökéletesen bio
Ami
azonban jó hír, hogy az utóbbi időben idehaza is elindult egy mini bioforradalom. A covid alatt, illetve után nagyon sokan kezdtek el kertészkedni
magaságyásban, dézsában vagy akár az erkélyen. Amikor pedig az ember maga
csinálja, már nem szívesen alkalmaz vegyszereket, inkább alternatív
megoldásokat keres.
„Ilyenkor jövünk mi a képbe. Azt hiszem, Magyarországon
mi vagyunk az egyetlenek, akik komplexen tekintenek a kérdéskörre. A
vetőmagoktól a palántákon keresztül a védőnövényekig és a gyümölcsfákig, valamint
azokig a szerekig és élőlényekig, amikkel ezeket megvédjük, nálunk minden
tiszta – azaz bio minősítésű vagy biogazdálkodásban hivatalosan engedélyezett.
Emellett az edukációra is nagy hangsúlyt fektetünk. Ha valaki ellátogat a weboldalunkra, azonnal megtapasztalja, hogy csak
úgy zúdul rá a zöld információ.”
Különleges megoldások, tiszta termések
Aki
pedig a Biokiskert tudására bízza magát, nagy biztonsággal nevelheti
konyhakerti növényeit. A palánták, a csemeték és a különféle növényvédő
megoldások nagy gondossággal kerülnek Gyöngyvérék kínálatába, a biodinamikus
vetőmag pedig elképesztően szigorú szelekción esik át. Emellett segítenek olyan
élő ökológiai rendszereket felépíteni, amelyben a biodiverzitás alapvető
fontosságú.
„Sokszor mosolygok, amikor a biokertészeket azzal vádolják, hogy
az éjszaka leple alatt permetezik a növényeiket. Az igazság az, hogy mi is
permetezünk, és valóban sötétedés után, de nem azért, mert csalunk. Sokkal
inkább azért, mert a legtöbb anyag, amit használunk, vagy illóolajat tartalmaz,
ami napközben megégetné a növényeket, vagy éppen olyan élő készítményeket –
például gombaölő baktériumot –, amit az UV-fény elpusztítana” – teszi
tisztába a dolgokat Gyöngyvér.
És még egy fontos dolgot leszögez: a
kemizációról biotermesztésre áttérni nem gyors folyamat. Ha kivonjuk a
vegyszereket a kertből, a kezdeti időszak nagyon nehéz lesz. Amint viszont
beáll az egyensúly, onnantól olcsóbban és tisztábban tud működni a kertünk.
Fotók: @KLI