Habár az élelmiszer-iparág egyre hatékonyabban hasznosít minden nyersanyagot, továbbra is jelentős mennyiségű melléktermék áll rendelkezésre. Az Agroloop felismerte a fenntartható és hatékony újrahasznosítás lehetőségét ezekben az erőforrásokban.
Az Agroloop beszállító partnerei többnyire zöldséget,
gyümölcsöt vagy gabonát termesztenek, dolgoznak fel, vagy forgalmaznak. A
termelésük nagy része a lakossági fogyasztókhoz kerül, de a működés során
több-kevesebb melléktermékük keletkezik, amelyben a vállalat értékes
alapanyagot lát, és eltökélt célja, hogy visszavezesse a takarmányozási
körforgásba, mégpedig fekete katonalegyek lárváinak segítségével.
Hogyan lesz az élelmiszer-hulladékból érték?
Az élelmiszeripari melléktermékek lehetnek ömlesztett
homogén alapanyagok az élelmiszer feldolgozó iparból, egész és darabolt
zöldség-gyümölcs termékek késztermék előkészítésből, illetve növényi takarmány
termékek is. Az azonban fontos, hogy az Agroloop kizárólag takarmányminősítéssel
ellátott alapanyagot használ fel.
„Naponta 120 tonna
alapanyagot dolgozunk fel, viszont bármi, ami bejön az üzemünkbe mint alapanyag,
abból nem keletkezik rendszerszinten 1 kilogrammnyi hulladék sem”
– mondta Percze
Rajmond, az Agroloop alapítója és ügyvezetője a Kék Bolygó podcastban.
Ezekből etetőanyag-masszát állítanak elő a lárvák számára. A
fiatal lárvákat speciális diétán tartják, míg megerősödnek és ellenállóak
lesznek. Egy zárt tenyésztő részlegben a legyek párosodnak és lerakják a
petéiket. A keltetőtelepről kikerülő
fiatal lárvák blokkokba kerülnek, és megkapnak mindent az ideális fejlődéshez.
A lárvák a pontosan kimért mennyiségű etetőanyag
elfogyasztása után elérik a legnagyobb méretüket, és készen állnak a
betakarításra. A kifejlett példányok alól leszitálják az időközben
felhalmozódott komposztot.
A lárvák emésztési maradványa egy tápanyagokban
gazdag természetes talajjavító közeg, ami további kezelés után eredményesen
értékesíthető.
Ez az Agroloop Organikus Talajjavító, amely 100%-ban
természetes, így fontos szerepet játszhat a bio-gazdaságok életében.
Miután a lárvák forró vízben az életüket vesztik, a
feldolgozás a szárítással folytatódik. A kiszárított példányok egy présgépbe
kerülnek, ahol kinyerik a bennük lévő olajtartalmat. Egy tisztítási fázis után
ebből lesz az Agroloop Organikus Olaj, amely frakciókra bontva a gyógyszeripar
számára is hasznos alapanyag.
A sajtolás után fennmaradt lárva "pogácsa" finomra
őrlése a következő munkafázis, amelyből az Agroloop Fehérjeliszt készül. Ennek
60%-os fehérje és 10 %-os olajtartalma van. Széles spektrumú aminosav
összetétele miatt az érzékeny kutyáknak készülő tápok, valamint halak, baromfi
és sertés indítótápok prémium alapanyaga.
A rovarfehérje különlegessége, hogy 1
kg előállításához 10 liter víz is elegendő, ellentétben a szójafehérjével,
amelynél ugyanennyihez 500 litert „pazarolnak” el.
Forrás, fotó: Agroloop, Kék
Bolygó podcast