A Seed Bonbonról évekkel ezelőtt írtunk már, de azóta olyan népszerű lett a vállalkozás, hogy érdemes újra bekukkantani a magyar kézművesekhez.
Papírhulladékból bonbon, bonbonból virág...
A magbonbonok kinézetre édességekre,
bonbonokra hasonlítanak, de valójában irodai papírhulladékból készülnek és
különféle vetőmagokat rejtenek. Bonbonos dobozokban vagy akár kémcsőben,
képeslapra applikálva is találhatunk belőle.
És itt még nincs vége, hiszen a
kis formákat el lehet ültetni földbe, és megfelelő gondoskodás mellett kinőnek
a magokból a kis növénykék!
Újságíróból kézműves
Hagara-Nagy Nóra ötletgazda újságíró
volt és egy pályázat kapcsán kezdett el zöld marketinggel és PR-ral
foglalkozni, aminek kiteljesedése az általa megálmodott környezetbarát
ajándéktárgy, mely különleges alkalmakra, esküvőkre, születésnapokra vagy akár
céges rendezvényekre is egyedi és különleges meglepetésnek számít.
"Termékeimben
egyesül a növények és a környezet iránti szeretete, a kreatvitás és a folytonos
megújulás, fejlődés iránti igény, mindez megfűszerezve Illés László grafikus
alkotómunkáival."
Hulladékból alapanyag
Szerencsére nyersanyagból
nincsen hiány, cégektől, ismerősöktől és saját forrásból hasznosítják újra a
klasszikus nyomtató papírokat. Sokszor a megrendelők biztosítják ledarált
formában a számukra készülő rendeléshez szükséges papírt.
"Kíméletes és
energiatakarékos módon gyártunk, a vizet is sokszor újra felhasználjuk, a
gyártás végén sem öntjük a lefolyóba, hanem a teraszon a növényeket, fákat
locsoljuk vele."
Színezésre földpigmenteket, szénport, ételfestéket (természetes
eredetűt is) vagy éppen növényi részeket használnak. De a natúr, fehér színű
magbonbon is népszerű. A formázás és szárítás során a hagyományos bonbongyártásban
használatos eszközöket, módszereket alkalmazzák.
A magbonbonokban van egy
virágmagos vonal, melynek legfontosabbika egy olyan keverék, amely egész nyáron
át virágzó magokat tartalmaz.
"Ez nemcsak azért jó, mert sokáig esztétikai
élményt nyújt, hanem ma égető probléma a méhek, beporzó rovarok védelme, és
ezzel is tudnak segíteni egy csöppnyit."
Akár nagyvárosi, akár vidéki
környezetben hasznos lehet, sőt a visszajelzések szerint egy kiskertben a
méheket vonzó virágok környezetében a termés is nagyobb lehet, mivel a
szokásosnál több méh érkezik, így a környéket jobban beporozzák, például több
gyümölcs lesz a fákon.
"És fontos az is, hogy a méhektől egyáltalán nem kell
félni, a nálunk honos méhek nem támadnak emberre csak úgy, ok nélkül."
Ezen
kívül vannak zöld fűszernövényes magbonbonok, mint például bazsalikom, petrezselyem,
kakukkfű, de a chili kedvelőknek habanero színválogatással is készültek.
Az optimális ültetési időszak
március-június, de a chilit már januárban is el lehet kezdeni. A virágok között
a levendulát például ősszel vagy nagyon korai tavasszal kell elültetni, mert
neki kell egy kis fagyás, hogy elkezdjen csírázni.
"Igazából minden úgy működik,
mintha sima magokkal lenne dolgunk, csak ültetés előtt el kell választani a
papírközegtől egy kis áztatással."
Ugyanolyan feltételek kellenek a sikeres
növekedéshez, mint a klasszikus magról vetésnél: sok fény, megfelelő
hőmérséklet, forralt vagy esővíz, tápanyagdús föld és szeretgetés.
„Folyamatosan ötletelünk azon,
hogy a bonbonnal kapcsolatos gyártási folyamat vagy kiegészítők még
környezetbarátabbak legyenek. A képeslapjaink már
újrahasznosított papírra kerülnek és a nejloncsomagolás, amibe a képeslapot
tesszük növényi lebomló tasak. Számunkra fontos, hogy az ajándék ne csak az
ötlet vagy a termék miatt legyen egyedi és különleges, hanem azért is, mert
ezekkel hozzájárulunk a környezetünk védelméhez.” – mondta Hagara-Nagy Nóra.
További tartamat az alábbi linkeken találsz
/alkotoenergia
Seed Bonbon Handmade
/alkotoenergia
Seed Bonbon Handmade