A neve már évtizedek óta összefonódik a gasztronómia világával, de az ő küldetése messze túlmutat a finom ételek elkészítésén. Eleinte főzőműsoraival robbant be a köztudatba, ma már inkább társadalmi változásokért küzdő aktivistaként és fenntarthatósági harcosként ismert.
Jamie Oliver erőfeszítései az élelmiszeripar reformjára különösen fontosak a környezetvédelmi célok szempontjából.
Ételreform az iskolákban
Oliver egyik legjelentősebb kezdeményezése az volt, hogy
javítani próbálta az iskolai menzák ételkínálatát az Egyesült Királyságban.
A
2005-ben indított „Feed Me Better” kampányával felhívta a figyelmet arra, hogy
a gyermekek egészsége és jóléte közvetlenül kapcsolódik az általuk fogyasztott
ételek minőségéhez.
A mozgalma akkora siker lett, hogy a brit kormány 280
millió fontot fektetett be az iskolai étkeztetés javításába.
![Jamie Oliver.jpg](/_next/image?url=https%3A%2F%2Fcms.alkotoenergia.dtapp.hu%2Fuploads%2FJamie_Oliver_d334f4f23d.jpg&w=3840&q=75)
Starting a Food Revolution in School
A fenntartható étkezés népszerűsítése
Oliver nem csak az iskolákban kezdeményez változásokat.
Folyamatosan ösztönzi a felnőtteket is, hogy válasszanak fenntarthatóbb és
egészségesebb ételeket.
Programjai során kiemelt figyelmet fordít a helyi,
szezonális alapanyagok használatára, amelyek nemcsak frissebbek és
ízletesebbek, de kevesebb környezeti terhet is jelentenek, mint az importált
élelmiszerek.
Konyháiban a pazarlás minimalizálása is fontos szempont.
Előszeretettel újrahasznosítja az élelmiszer-hulladékot, vagy komposztálja azt.
„Otthon a családommal
hetente legalább háromszor-négyszer, de akár többször is húsmentesen étkezünk,
legyen szó akár növényi alapú ételekről, akár halas fogásokról. Úgy gondolom,
hogy ez egy igazán fenntartható és egészséges módja az egyensúly megteremtésének.”
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/Jamie_Oliver_1_6be3aa51b3.jpg)
Aktivizmus és figyelemfelhívás
Jamie Oliver szerepvállalása nem korlátozódik csupán a
konyhára: aktívan részt vesz a
társadalmi vitákban is, amelyek az élelmiszeripar környezetre gyakorolt
hatásait érintik.
Számos dokumentumfilmben és televíziós műsorban szerepelt
már, ahol a fenntartható és etikus élelmiszertermelés fontosságát hangsúlyozta.
Ezek széles körben népszerűsítik az egészséges és környezettudatos életmódot.
Világszintű lépések
Jamie Oliver jövőbeli tervei között szerepel a fenntartható
étkezési szokások globális népszerűsítése. Azt vallja, hogy a környezettudatos
gasztronómia nemcsak a jelenünket, hanem a jövőnket is formálja. E célból
nemzetközi projekteken dolgozik, amelyek célja a helyi közösségek támogatása,
hogy saját élelmiszerüket fenntartható módon termeljék és fogyasszák.
„Minden nap hálás
vagyok azért a pozícióért, amit elértem, és tudom, hogy felelősséggel tartozom
azért, hogy jóra használjam mindezt.”
Fotók: Jamie Oliver Facebook oldala