A neve már évtizedek óta összefonódik a gasztronómia világával, de az ő küldetése messze túlmutat a finom ételek elkészítésén. Eleinte főzőműsoraival robbant be a köztudatba, ma már inkább társadalmi változásokért küzdő aktivistaként és fenntarthatósági harcosként ismert.
Jamie Oliver erőfeszítései az élelmiszeripar reformjára különösen fontosak a környezetvédelmi célok szempontjából.
Ételreform az iskolákban
Oliver egyik legjelentősebb kezdeményezése az volt, hogy
javítani próbálta az iskolai menzák ételkínálatát az Egyesült Királyságban.
A
2005-ben indított „Feed Me Better” kampányával felhívta a figyelmet arra, hogy
a gyermekek egészsége és jóléte közvetlenül kapcsolódik az általuk fogyasztott
ételek minőségéhez.
A mozgalma akkora siker lett, hogy a brit kormány 280
millió fontot fektetett be az iskolai étkeztetés javításába.
Starting a Food Revolution in School
A fenntartható étkezés népszerűsítése
Oliver nem csak az iskolákban kezdeményez változásokat.
Folyamatosan ösztönzi a felnőtteket is, hogy válasszanak fenntarthatóbb és
egészségesebb ételeket.
Programjai során kiemelt figyelmet fordít a helyi,
szezonális alapanyagok használatára, amelyek nemcsak frissebbek és
ízletesebbek, de kevesebb környezeti terhet is jelentenek, mint az importált
élelmiszerek.
Konyháiban a pazarlás minimalizálása is fontos szempont.
Előszeretettel újrahasznosítja az élelmiszer-hulladékot, vagy komposztálja azt.
„Otthon a családommal
hetente legalább háromszor-négyszer, de akár többször is húsmentesen étkezünk,
legyen szó akár növényi alapú ételekről, akár halas fogásokról. Úgy gondolom,
hogy ez egy igazán fenntartható és egészséges módja az egyensúly megteremtésének.”
Aktivizmus és figyelemfelhívás
Jamie Oliver szerepvállalása nem korlátozódik csupán a
konyhára: aktívan részt vesz a
társadalmi vitákban is, amelyek az élelmiszeripar környezetre gyakorolt
hatásait érintik.
Számos dokumentumfilmben és televíziós műsorban szerepelt
már, ahol a fenntartható és etikus élelmiszertermelés fontosságát hangsúlyozta.
Ezek széles körben népszerűsítik az egészséges és környezettudatos életmódot.
Világszintű lépések
Jamie Oliver jövőbeli tervei között szerepel a fenntartható
étkezési szokások globális népszerűsítése. Azt vallja, hogy a környezettudatos
gasztronómia nemcsak a jelenünket, hanem a jövőnket is formálja. E célból
nemzetközi projekteken dolgozik, amelyek célja a helyi közösségek támogatása,
hogy saját élelmiszerüket fenntartható módon termeljék és fogyasszák.
„Minden nap hálás
vagyok azért a pozícióért, amit elértem, és tudom, hogy felelősséggel tartozom
azért, hogy jóra használjam mindezt.”
Fotók: Jamie Oliver Facebook oldala