A Szentendre szívében található Teyföl étterem célja nemcsak az, hogy az ismert magyar ízeket újragondolja, hanem az is, hogy helyi termelőktől származó bio alapanyagokkal dolgozva és fenntartható módon működjön.
Nem véletlen a címben szereplő alliteráció, ugyanis a Teyföl a következőképpen hirdeti magát: kulináris kultúrsokk kollektíva &
konyha.
Ez tökéletesen összefoglalja, hogy az itt felszolgált ételek és italok
nem csupán a régi idők emlékeit idézik meg, hanem modern, kreatív csavarokkal
teszik még vonzóbbá a hagyományos, magyar fogásokat.
Az étterem működésének egyik alapelve, hogy helyi termelőktől
szerzik be az alapanyagokat.
Ez a megközelítés nemcsak a minőségi ételek
biztosításához járul hozzá, hanem a környezetre gyakorolt negatív hatás
minimalizálásához is.
Az étterem tulajdonosai, Szászfai Brigi és Póti Bence,
elkötelezettek a fenntartható gasztronómia mellett.
Az italok szintén magyar kisüzemi gyártóktól származnak. Az
itallapon számos különlegesség található, például őstermelői szörpök, gin, viszki és házi készítésű ciderek. Ez a „made in Hungary” filozófia még a
tejalternatívákra is kiterjed.
A Teyföl étterem nemcsak a környezettudatos működéséről
ismert, hanem gasztronómiai újításaival is kiemelkedik. Az étlapon olyan ételek
találhatók, amelyek mindenkinek ismerősek a nagymama konyhájából, menzákról
vagy régi büfékből, de ezek teljesen új formában jelennek meg a tányérjaikon.
Például a hortobágyi palacsinta vagy a cigánypecsenye modern, letisztult
tálalásban érkezik az asztalra, de az ízükben megmarad az autentikus magyaros
jelleg.
A Teyföl nemcsak egy étterem, hanem egyfajta közösségi tér
is. Az itt dolgozók szívüket-lelküket beleadják a vendéglátásba, és minden
egyes fogás elkészítésénél figyelembe veszik a környezettudatos megoldásokat.
Ráadásul
a kritikákat is jól fogadja és kezeli a társaság. A közösségi
médiafelületükön szoktak megosztani olyan ételfotókat, amelyeken
feltüntetik a hozzájuk érkezett negatív kommenteket, így humorral tudják
kompenzálni a „panaszokat”.
A hely kutyabarát, és támogatja a Zemplén Gazdátlan Állatai
menhelyet. Az étterem falát díszítő reneszánsz kutyaportrék igazi kutyákról
készültek, a zempléni menhely legesélytelenebb lakóiról, akik örökbefogadásra
várnak. Időről időre pedig adománygyűjtést is szerveznek, hogy kutyatáppal és
bármi mással is segítsék a menhelyet.
Az étterem hitvallása, hogy a minőség és a fenntarthatóság
kéz a kézben jár, és ez minden egyes fogásban meg is mutatkozik.
A Teyfölben
minden vendég megtalálja a számára megfelelő ételt, legyen szó vegán,
gluténmentes vagy húsban gazdag fogásokról.
Fotók: Teyföl étterem-Facebook