Egy kicsi, de annál lelkesebb, kreatív energiáktól duzzadó csapat a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kötelékében azon munkálkodik, hogy minél több ember figyelmét felhívja: élelmiszert ne hagyjon kárba veszni. Lippai Laurával, a Nébih Maradék nélkül programjának munkatársával beszélgettünk az ételmentő küldetésről.
Ha az ember ellátogat a Maradék nélkül program Instagram oldalára, szögegyenest mást tapasztal, mint amit előzetesen várna egy ilyen nehéz témával foglalkozó profiltól.
Örülök,
ha ilyen benyomást keltünk, mert éppen az a célunk a közösségi
médiában, hogy
fogyasztható formában és lényegre törően adjunk át fontos tudást és hasznos
praktikákat arról, hogyan bánhatunk tudatosabban az étellel. Ebből a
szempontból különösen szerencsés, hogy egy fiatal csapat áll a program mögött, és
mindannyiunknak szívügye ez a terület, így soha nem kérdés, miről szóljon a
következő posztunk.
De nem csak social médiában vannak jelen, számtalan rendezvényre és kezdeményezésre is rácsatlakoznak. Miért fontos ez?
A
program fontos pillére – a folyamatos monitoringozás mellett – a
személetformálás, így szeretnénk minél több emberhez eljutni, minél több
korcsoportot megszólítani.
"Sok kiadványunk van már – közöttük például egy
hűtőhasználati útmutató, egy maradék kenyérre szabott receptes könyv, valamint
egy lejárati idővel foglalkozó összeállítás, amellyel elsősorban az
élelmiszerláncoknak és az adományozó szervezeteknek szeretnénk segíteni."
Ott
vagyunk egyetemeken, tematikus heteken, fesztiválokon és workshopokon, de van
egy oktatási programunk is, amellyel kifejezetten a legfiatalabbakat célozzuk
meg. Azt látjuk ugyanis, hogy minél korábban találkoznak a gyerekek az
élelmiszerpazarlás témakörével, annál nyitottabbak arra, hogy tegyenek ellene.

Hogyan lehet egy ilyen nehéz kérdéskörről beszélgetni a legkisebbekkel?
Az
alsós osztályokban például meseórába bújtatva dolgozzuk fel a hulladékpiramist.
A két főszereplőnk két kisgyerek, akiknek a hűtőajtó polcain csücsülő élelmiszerek
mesélik el, mennyi mindent átéltek, mire a frigóba kerültek, majd elmagyarázzák,
hányféleképp lehet megmenteni őket attól, hogy kárba vesszenek. Az elmúlt években
egyébként nagyjából negyvenötezer kis- és középiskoláshoz, valamint tízezer
hallgatóhoz jutottunk el, és közel kétezer pedagógust értünk el különböző
felületeken.

A Maradék nélkül programnak hála lassan egy évtizede, egészen pontosan 2016 óta kap kiemelt fókuszt az élelmiszerpazarlás visszaszorítása idehaza. Hogyan érhető ez tetten a háztartások hűtőjében?
Hét
évvel ezelőtt a magyarok fejenként 68 kg élelmiszerhulladékot „termeltek”
évente, amelynek mintegy fele, 33,1 kg volt a tényleges pazarlás – vagyis az a
rész, ami elkerülhető. Az első mérés óta folyamatos csökkenés volt
tapasztalható ebben, amelynek eredményeként mára 22 százalékkal sikerült
lejjebb faragni a szilárd és folyékony halmazállapotú élelmiszerpazarlás mennyiségét a háztartásokban.

Érdekesség, hogy az első mérés óta tavaly először
figyeltünk meg stagnálást, ami valószínűleg azt jelzi, hogy a fenntarthatóságra
és változtatásra nyitott réteg már megtett annyit, amennyit a saját életterében
meg tudott tenni.
Mi tehát a következő lépés?
Ki
kell szélesítenünk a program horizontját, hogy a konyhán túlmutató területeken
is segítsük az embereket. Ezért készült el például az Esküvő maradék nélkül
című kiadványunk, ami a nagy napon – és úgy általában véve a családi
rendezvényeken – segít tudatosan bánni az étellel.
Ha valaki ennyire elhivatottan foglalkozik az élelmiszerpazarlás problémakörével, az biztosan a saját háztartásában is igazán profin menti az ételt. Mik a a bevált praktikái?
Nagyban
építek magam is az egyszerű, de hatékony szabályokra.
"Például 2-3 napra előre
megtervezem a menüt, mindig lista alapján vásárolok, illetve rendszeresen
átnézem a hűtőszekrényt, és külön polcra teszem a rövidesen lejáró dolgokat."

Érdemes továbbá megfelelően tárolni a zöldségeket és a gyümölcsöket. A
paradicsomnak és a banánnak például nem tesz jót a hűtő, a fonnyadt retek
viszont szinte új életre kel, ha pár órára jeges vízbe tesszük. A zacskós
salátát pedig vásárlás után mindig felbontom, és teszek a csomagolásba egy
papírkéztörlőt, ami felszívja a zöldség körüli nedvességet, így az tovább friss
marad.
Ezek valóban nem ördögtől való dolgok, miközben a hatásuk kilogrammokban mérhető.
Azt
szoktam mondani, hogy mindenki annyit tegyen meg, amennyi a saját életébe
belefér, legyen az bármilyen kis apróság is. És közben higgyen abban, hogy ezek
a változtatások a társadalom egészében összeadódnak.
Fotó: Nébih