A hagyományos olasz focaccia, könnyű, levegős kenyér, amely tökéletes kísérője lehet leveseknek, salátáknak, vagy akár önmagában is fogyasztható egy kis olívaolajjal és fűszernövényekkel. Parrag Zsófi hozta a receptet.
Korábban már hoztam pár gluténmentes receptet, ezúttal egy
egyszerű, de ízletes focaccia elkészítését mutatom, amely azon túl, hogy
kielégíti a kenyér iránti vágyat, könnyen összedobható otthon is.
Hozzávalók
300 g gluténmentes lisztkeverék
250 ml meleg víz
30 ml olívaolaj
5 g cukor
5 g só
7 g szárított élesztő
Szárított oregánó és bazsalikom
Tengeri só a szóráshoz
Olívaolaj a kenéshez
Koktélparadicsom
Elkészítés
Egy kis tálban keverd össze a meleg vizet, a cukrot és a
szárított élesztőt. Hagyd állni 5-10 percig, amíg fel nem fut.
Egy nagy tálban keverd össze a gluténmentes lisztkeveréket,
és a sót. Add hozzá az élesztős keveréket és az olívaolajat. Keverd jól össze,
amíg sima tésztát nem kapsz. Takard le a tálat konyharuhával és hagyd pihenni meleg
helyen 30-45 percig, amíg a tészta duplájára nem nő.
Egy sütőpapírral bélelt tepsibe öntsd a tésztát, majd nedves kézzel nyomkodd szét, hogy
egyenletesen elterüljön. Szórd meg a tésztát az aprított koktélparadicsommal,
szárított oregánóval, bazsalikommal és tengeri sóval. Egy kevés olívaolajjal
locsold meg a tetejét.
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra, majd süsd a focacciát 20-25
percig, amíg aranybarna nem lesz a teteje. Hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald.
Jó étvágyat:-)
Fotó, recept: Parrag Zsófi