Parrag Zsófi korábban már hozott egy, az étrendbe tökéletesen beilleszthető perec receptet, most pedig egy ízletes kenyeret készített, amelyet könnyedén elkészíthetünk otthon.
A gluténmentes étrend egyre több ember számára válik a mindennapok részévé, legyen szó ételintoleranciáról vagy egyéni döntésről. A mostani recepttel is szeretném megkönnyíteni a dolgotokat, s hiszem, hogy nem fogsz csalódni, amikor a friss pékáru illata betölti a konyhád!
Hozzávalók
300g gluténmentes kenyérliszt
1 csomag (7g) instant élesztő
1 teáskanál só
1 evőkanál cukor vagy méz
300ml langyos víz
2 evőkanál olívaolaj vagy olvasztott kókuszolaj
Opcionális: magvak (pl. tökmag, napraforgómag) vagy aszalt gyümölcsök a kenyér díszítéséhez
Elkészítés
Egy közepes méretű tálban keverd össze a lisztet, az élesztőt, a sót és a cukrot. Add hozzá a langyos vizet és az olajat a száraz összetevőkhöz, majd keverd össze alaposan, hogy egy ragadós állagú tésztát kapj.
Öntsd a tésztát a kivajazott kenyérsütő formába, majd simítsd el a tetejét egy kanállal vagy spatulával. Hagyd állni a tésztát, kb. 40 percig, amíg kétszeresére nem kel.
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Opcionálisan szórd meg a tészta tetejét magvakkal vagy aszalt gyümölcsökkel. Tedd a formát az előmelegített sütőbe, és süsd kb. 35-40 percig, vagy amíg a kenyér aranybarna nem lesz.
Ha elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd kihűlni egy kicsit, majd vedd ki a formából, és egy rácsra helyezve hagyd teljesen kihűlni.
Így már élvezheted is a friss, házilag készült gluténmentes kenyeret!
Fotó, recept: Parrag Zsófi