Friss, ropogós termés konyhai hulladékból? Bármennyire furcsán hangzik elsőre, ez egy nagyon is okos gondolat. Erről szól a regrowing.
A zöldségmaradékok újrahasznosítása és újraélesztése
Arról
nem is beszélve, hogy milyen lélekmelengető végig kísérni, ahogy egy-egy
„ehetetlennek” gondolt növényi darabka új életre kel.
A kertészetben ez amúgy
is bevett gyakorlat, hiszen sok zöldségnek és gyümölcsnek pont azokra a
részeire van szükség a termesztéshez, amelyeket egyébként kidobna az ember.
Gondoljunk
csak bele: a paradicsom- és a paprikapalánták megmentett magokból bújnak ki, ahogy
az újkrumpli a „régi” csírájából lesz.
Ezt az elvet pedig könnyen átültethetjük
a saját konyhánkba is, hiszen zöldségmaradékból egy új növényt előcsalogatni
igazán nem bonyolult művelet.
Régiből újat
Hozzávalóra
is alig lesz szükséged. Egy tejfölös pohár vagy egy régebbi cserép, esetleg egy
már leselejtezett virágos láda tökéletesen alkalmas erre.
Ehhez kell még
megfelelő minőségű palántaföld és egy vízzel teli öntözőkanna. Arra ügyelj,
hogy a zöldségmaradék ne legyen kicsi, ellenben friss és ropogós.
Ha egy picit
is penészes, már alkalmatlan a regrowingra. A projekt sikere szempontjából
fontos a sok fény, a kellemes klíma, valamint – az ültetést követően – a rendszeres
öntözés.
Előbb azonban áztasd be kb. két hétre az újraéleszteni kívánt növényi
részeket, ügyelve arra, hogy legfeljebb kétnaponta cseréled alattuk a vizet.
Mi alkalmas a regrowingra?
Ha
kezdő vagy még az újrahasznosítás ezen vállfajában, érdemes azokkal a
zöldségfajtákkal kezdened, amelyeket könnyű újra életre hívni. Ilyen például a
zöldhagyma és a vöröshagyma.
Mindkettőnek csak a zöldjét kell levágnod, és
gyökerével lefelé már mehetnek is egy vízzel teli pohárba. Ha elég napfényt kapnak,
pár nap után el is kezdenek kihajtani. De ennél is egyszerűbb a dolgod a
póréhagymával, aminek még vízre sincs szüksége ugyanehhez.
A káposztafélék
közül a karalábét probléma nélkül újra lehet éleszteni, míg a salátafélék
többségének – így például a mángold, a kínai kel és a pak choi – torzsájából hamar
friss zöld növeszthető. A burgonyát csírájából, az avokádót megtisztított
magjából, a gyökérzöldségeket pedig leveleikből lehet új életre kelteni.
Tipp: A regrowinghoz a legjobb bio zöldséget használni.
Cserépfotó: Markus Spiske/Unsplash