Senki sincs lemaradva, ha még nem sütötte meg a mézeskalácsot az
ünnepi asztalra, hiszen egy olyan receptet hoztam el, amely gyorsan elkészíthető és egyből
puha süteményt kapunk.
Hamarosan megtölti az otthonokat az ünnepek semmihez sem hasonlítható illata, amelyeket a sütemények fűszereznek meg igazán. Nem kell aggódnod, ha még nincs mézeskalácsod, olyan receptet ajánlok, amelynek elkészítéséhez nem kellenek órák, és napok, mire puhává válik.
És még valami: Mindez nem csupán egy egyszerű
útmutató arra, hogyan készítsünk mézeskalácsot. Sokkal inkább egy történet kezdete azoknak az
összejövetelnek, a családi vagy baráti közös alkotásoknak, amikor az illatos méz és fűszerek
keveredése nemcsak a süteménybe kerül, hanem az emlékezetünkbe is bevésődik.
Hozzávalók
·
350 g finomliszt
·
1 teáskanál szódabikarbóna
·
1 zacskó mézeskalács fűszerkeverék
·
1/2 teáskanál só
·
125 g vaj vagy margarin
·
175 g porcukor
·
1 nagy tojás
·
4 evőkanál méz
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra,
és készíts elő egy tepsit sütőpapírral.
Egy közepes tálban keverd össze a
lisztet, szódabikarbónát, a mézeskalács fűszerkeveréket és sót.
Egy másik nagy tálban keverd
össze a vajat vagy margarint a porcukorral, amíg krémes és puha nem lesz. Adj
hozzá egy tojást és a mézet, majd jól keverd össze.
Lassan keverd hozzá a száraz
hozzávalókat a nedves hozzávalókhoz, amíg egy tésztát nem kapsz.
Szórj lisztet egy felületre, és
nyújtsd ki a tésztát körülbelül fél centi vastagságúra. Használj mézeskalács
kiszúrókat vagy késsel vágj formákat a tésztából, majd tedd a süteményeket a
sütőpapírral bélelt tepsibe.
Süsd a mézeskalácsokat körülbelül
10-12 percig, amíg aranybarnák nem lesznek.
Ha szeretnéd, mielőtt a
süteményeket a sütőbe teszed, szórhatsz rájuk kristálycukrot is.
Miután megsültek, hagyd őket
kihűlni, majd díszítheted őket ízlés szerint cukormázzal vagy más dekorációval.
Cukormáz
·
250 g porcukor
·
1 tojásfehérje
·
ételfesték
Elkészítés
Egy tálban keverd össze a
porcukrot és a tojásfehérjét. Lassan keverd kézi habverővel, majd
fokozatosan add hozzá a tojásfehérjét, amíg egy sima, sűrű masszát nem kapsz.
Ha túl sűrűnek vagy hígnak érzed,
állítsd be a textúrát a porcukor, pár csepp víz vagy tojásfehérje hozzáadásával.
Ha színes cukormázra vágysz, adj
hozzá gél állagú ételfestéket a kívánt szín eléréséhez. Vigyázz, kezdetben csak
kevés festéket keverj a masszához, majd szükség szerint adj hozzá továbbiakat.
Amikor elkészült a cukormáz,
töltsd egy díszítőzacskóba és már rajzolhatod is vele kedvedre a kihűlt süteményeket.
Kellemes ünnepeket és boldog együttlétet kívánok:-)
Fotók, recept: Parrag Zsófi