Ahogy Charles Darwin fogalmazott egyszer: a giliszta a földtörténet egyik leghasznosabb állata, egyben az emberiség jótevője. És valóban: a természet emésztői nem csupán az élelmiszerhulladék csökkentéséhez járulnak hozzá, de tápanyagdús komposztot is adnak a kertünknek.
A giliszták szívesen látott vendégek a kertben –
különösen a komposztálóban. A gyűrűsféreg ezen fajtája ugyanis úgy táplálkozik,
hogy a testén átszűri a táplálékát, hogy abból a számára fontos összetevőket kinyerje.
Ami azonban ezután marad, az számunkra talán még hasznosabb.
A talajba
visszajuttatott gilisztatrágya ugyanis a növényeknek valódi superfood!
A férgek
emésztőrendszere számos olyan mikroorganizmust tartalmaz, amely kifejezetten
hasznos a zöldségek és gyümölcsök számára: van közötte nitrogén, hasznos gomba,
természetes, antibakteriális hatású növekedési hormon és enzim is.
Röviden és
tömören tehát: a vermicompost, avagy a gilisztakomposzt a konyhából
származó szerves hulladékot aranyat érő trágyává alakítja.
Tökéletes egyveleg
A gilisztakomposzt egyik legnagyobb
előnye, hogy a tápanyagot a növények számára könnyebben hasznosítható formában
és nagyobb koncentrációban tartalmazza.
Ezen felül sajátos
szerkezetének köszönhetően nehezebben mosódnak ki belőle az értékes
összetevők.

A gilisztahumusz
nitrogénszintje például körülbelül 5 százalékkal magasabb, mint a hagyományos
talajé, a nitrogén pedig csak lassan szabadul fel belőle, köszönhetően a
gyűrűsférgek kötőanyagként működő tapadós nyálkahártyájának, amelynek nedve
emésztés során a trágyához keveredik.
A gilisztakomposzt ezen felül javítja a
talaj felépítését, vízelvezetését, vízfelvevő képességét és szellőzését is.
Értékes
összetételének köszönhetően a gombás és baktériumos megbetegedések jelentős
részével és a nehéz időjárási körülményekkel szemben is ellenállóbbá teszi a
növényeket, továbbá javítja a zöldségek és gyümölcsök minőségét és természetes
aromáját – miközben a humusz maga teljesen szagtalan.
Ami viszont ennél is
fontosabb: a gilisztakomposzt száz százalékban szerves, és száz
százalékban ökológiai, nem toxikus és nem tartalmaz adalékanyagot.
Nem
szennyezi a környezetet, nem ártalmas az egészségre. Mesterségesen szinte
képtelenség ennél komplexebb táplálékot előállítani a kertben nevelgetett
növények számára.