A télelőnek nevezett hónap a készülődés, a várakozás és az ünnepek ideje. A karácsony, az óév búcsúztatása, misztikus erővel ruházza fel a decembert, amely így a legvarázslatosabb hónap címét is viseli.
"Amit az őseink megtapasztaltak, követendőnek hittek
és átadtak, azt szerencsére a modern világ zaja sem tudta elnémítani."
Különleges, értékes kincsek ezek, és minél több van a
birtokunkban, annál hangosabban halljuk elődeinket. Éppen emiatt gondoltuk azt,
hogy mi is hozzájárulunk a kincsek gyűjtögetéséhez...
Karácsony, Aprószentek, Szilveszter, számos ünnep
kapcsolódik a decemberhez. A készülődés, a kis Jézus fogadása és a család
együttléte emeli a fényét. Őseink szerint ebben a hónapban ajánlatos húst enni,
és minden melegítő hatású ételt, amelyekhez nem lőrét, hanem jó bort illik
inni. A fűszerek közül a gyömbért, levendulát, fahéjat és zsályát érdemes
fogyasztani, viszont káposztát nem.
A hónap szülöttei
A
decemberben születettek nagy előnyökkel vágnak neki az életnek, hiszen
szerencsegyerekeknek hívták őket elődeink, akikért Krisztusnak adtak hálát.
Igazság- és békességszerető emberek, akik a munkát sem vetik meg, és könnyedén
boldogulnak az életben, feltéve, ha nem várnak a szerencséjükre, hanem tesznek
is érte.
Kiemelt napok
December 3-24.
Advent az egyházi év kezdete és a négyhetes karácsonyi
előkészület időszaka. Az eladósorban lévő lányok a hajnali misére hívó
harangozáskor mézet ettek, hogy az édes nyelvükkel hamarabb férjet „édesgessenek”
magukhoz.
Más helyeken nem a férjekre koncentráltak, hanem arra, hogy farsangkor
sok kísérőjük legyen, így az első harangszónál a harang köteléből három szálat
húztak ki, amit a hajukba fontak.
December 4.
Borbála napján tilos volt sepregetni, varrni, fonni. A női
vendég jobb, ha elkerülte a házunkat, mert az nem sok szerencsével
kecsegtetett, sőt a ruhadarabokat sem volt szabad kint hagyni, mert a
hagyományok szerint a boszorkák ekkor vadásztak ezekre, hogy rontást hozzanak a
viselőjükre. Egyes helyeken ajándékozni és kölcsönadni sem szabadott, mert az
elvitte a háztól a szerencsét.
December 6.
Szent Miklós a nincstelen és a szegények segítője volt, de a
pékek, diákok, révészek, gabonakereskedők is a pártfogójuknak tekintették. A
kipucolt cipők és az apró ajándékozások napja, és persze a hó érkezését is erre
a napra tették sok helyen, amire a kedvenc mondás: „Miklós megrázta a szakállát”
volt.
December 13.
Luca napja a téli napforduló kezdete, s egyben az év
legrövidebb napja. A gazdasszonyok egy tálba búzát tettek és azt locsolgatták,
és ha karácsonykor szépen hajtott, akkor bő termésre számíthattak.
A lányok
ezen a napon is gombócokat főztek, amelybe férfi neveket tettek, s amelyik
elsőként jött fel a vízben, az rejtette a jövendőbelijük nevét. Ilyenkor kezdték
el faragni Luca széket, de úgy, hogy minden nap csak egy műveletet lehetett
végezni rajta. Ha karácsonyig sikerült, akkor a misén ráállva a készítő
megláthatta, hogy kik a boszorkányok.
December 21.
Tamás napján nagyon ajánlatos volt disznót vágni, mert a „Tamásháj”
nem avasodik meg és az gyógyításra is alkalmas. Sérülésekre, kelésekre,
gyerekek bőrének ápolására használták.
Ugyanakkor rontáselhárító hatásában is
hittek, tömjénnel, szenteltvízzel, zsályával keverve. Ha 21-én reggel havazott,
akkor békés, boldog karácsonyra számítottak elődeink.
December 24.
Ádám és Éva napja dologtiltó napnak számított, csak a főzés,
takarítás volt engedélyezett. A férfiak az istállókat takarították, a nők a
konyhában tevékenykedtek.
Az ünnepi vacsorának szigorú rendje volt, első
fogásként fokhagymát fogyasztottak és közben egymásra gondoltak, hogy jövőre se
feledkezzenek meg egymásról.
Abroszt csak ezen a napon használtak, mágikus erővel ruházták fel, amit aztán a gabona vetéséhez vittek magukkal, vagy beteget terítettek le vele!
Az alma is
része volt az ünnepi fogásnak, amelyet annyi gerezdre vágtak, ahányan ültek az
asztalnál. A mákból, lencséből, babból készült ételek is népszerűek voltak,
mert ezektől várták a bőséget, gazdagságot.
A gyerekek kántálni mentek,
amelyekért cserébe almát, diót, vagy akár pénzt is kaptak.
December 25.
Ez is dologtiltó napnak számított. Sok helyen elég kemény
jóslatokkal éltek, ha karácsony hétfőre esett. Úgy tartották, hogy ködös tél, szeles tavasz, jeges, viharos nyár
várható, valamint dögvész, és állatpusztulás.
A többi napra is akadt
hiedelem bőven. Ha keddre esett, akkor nagyon hosszú lesz a tél, nedves a tavasz, sok
gyümölcs és szőlő várható. Ha szerdára, akkor kemény zúzmarás tél,
kemény tavasz, nedves nyár, kellemes ősz, és sok gabona várható. Ha csütörtökre
vagy péntekre, akkor kellemetlen tél és forró nyár, ráadásul álltahullás
várható.
Ha szombatra, akkor jó tél, szeles tavasz és nagy drágaság, ha pedig
vasárnapra esik, akkor jó tél, szeles nyár, se meleg, se hideg tavasz, de bő
termés és nagy állatszaporulat esedékes.
December 26.
Karácsony második napján,
Istvánkor a fiatal férfiak házról házra jártak és bőséget, szerencsét kívántak
az új esztendőre. Ráadásul ilyenkor ment az ifjúság betlehemezni, ami a magyar
paraszti hagyományok legismertebb pásztorjátéka.
December 27.
János napját a harmadik
karácsonyi napnak tartották és óvó, védő, valamint patkányűző erővel ruházták fel. Ezen a napon minden család bort vitt a szentmisére, amit a pap
megáldott, és beleöntötték a hordóba, hogy a nedű ne romoljon meg.
December 28.
Aprószentek napján a
legények, férfiak kis vesszőpálcákat fontak, amellyel megvesszőzték a lányokat,
nőket, így emlékeztek a mártír betlehemi fiúgyermekekre. Ugyanezen a napon a
gyermekeket is javallott volt megörvendeztetni, a kicsik bábukat kaptak
ajándékba.
December 31.
Szilveszter az év „legvidámabb
éjszakája” a népi hagyományokban. A gazdák hagymából jósoltak, félbevágták, 12
héjat lehántottak belőle (mindegyik egy hónapot jelképezett), ezekbe sót
szórtak. Amelyikben elolvadt a só reggelre, azok a hónapok csapadékosnak számítottak,
amelyikben megmaradt a só, az a hónap száraznak ígérkezett.
Az ételekben fontos
szerepet kapott a babona, malacot lehetett enni, de tyúkot, pulykát nem, mert
elkaparják a szerencsét. A lencsét viszont előszeretettel fogyasztották a gazdag
jövő reményében.
Érdekes, hogy a folyós, tavas vidékeken a hal szerencsésnek
számított: „Ahány pikkely, annyi pénz”, viszont más helyeken a hal is tiltólistára került, mert ha a család ezt fogyasztotta, elúszott a szerencséje.