Noha áruk alapján még nem versenyképesek, más tulajdonságaik szerint így is egyre népszerűbbek a vegán tejek. Köszönhető ez például annak, hogy a legfontosabb mutatókban –a víz- és a földhasználatban, valamint az üvegházhatású gázok kibocsátásában – jobban teljesítenek, mint a klasszikus tehéntej.
A
mérleg nyelve még úgy is az imitációk felé billen, hogy a legnépszerűbb növényi
italoknak is megvan a maguk sajátosságaiból adódó környezetterhelése.
Mandulatej
A
legnépszerűbb növényi alapú tejalternatíva, amely az egyik legalacsonyabb
üvegházhatású gázkibocsátással rendelkezik.
Ez nagyrészt azzal magyarázható,
hogy a mandulaültetvények a föld alatti és a föld feletti részekben is raktározzák
a szén-dioxidot.
A mandula különböző részei ráadásul felhasználhatók tüzelőanyagként
és állati takarmányként is, ami tovább javítja a termés karbon-mérlegét.
Hátránya ugyanakkor, hogy a mandula termesztése sok vizet igényel – a
mandulaital vízigénye sok esetben többszöröse a tehéntejének –, ahogy a
mandulafék beporzása is egyre nagyobb kihívást jelent.
Kesudió tej
A vegán étrend legnépszerűbb terméke ez a trópusi növény. A kesudióból készült sajtok messze földön híresek, de az ital is sláger.
Finom, diós íze van, mégsem erőteljes. Habokat és krémes mártásokat is könnyű készíteni belőle, mert magas a fehérje- és zsírtartalma, ennek ellenére a fogyókurást étrend része is lehet.
Sütéshez és főzéshez is különösebb korlátozások nélkül használható.
Hátránya, hogy bár ma már nagy odafigyeléssel és szakértelemmel Magyarországon is termeszthető a fa, alapjáraton nem európai és óriási a vízigénye: 1 kg kesudióbél több mint 4 köbméter vizet emészt fel.
Rizstej
A
rizstej legnagyobb előnye, hogy a legnépszerűbb tejalternatívák közül ennek a
legkisebb földhasználati igénye.
Vízigénye viszont relatíve tetemes: míg egy
liter tehéntej előállítása közel 600 liter vizet igényel, a rizs – a
mandulatejhez közelítve – ennek közel felét teszi ki.
Az üvegházhatású gázok
kibocsátásában pedig az alternatívák között listavezető (bár így is csak harmada
az egységnyi tehéntejhez tartozó értéknek). Köszönhető ez annak is, hogy a rizs
termesztéséhez általában műtrágyát is használnak.
Szójatej
A
szója igazi csodanövény! Azon túl, hogy tartalmazza az összes, emberi szervezet
számára szükséges esszenciális aminosavat, segít a talaj ideális nitrogénszintjének
fenntartásában. A belőle készült tej az egyik legkiegyensúlyozottabb
alternatíva, a legkisebb vízigénnyel.
A szójatej legnagyobb hátránya a
földhasználati igény (noha az így is csak tizede a tehéntejének): a
szójatermesztéshez szükséges terület biztosítása nagyban hozzájárul az amazóniai
esőerdők kiirtásához.
Zabtej
A
zab mindhárom meghatározó mutatóban jól teljesít: a tehéntejhez viszonyítva 80
százalékkal kisebb az üvegházhatású gáz kibocsátása, ugyanennyivel kisebb a területigénye,
míg egy liter zabtejhez szükséges zab 60 százalékkal kevesebb vízzel
megtermeszthető.
Az egészségtudatosságra törekvők számára talán a megfelelő
alternatíva, hiszen helyből vagy legalább a régióból származó alapanyagra épülhet.
Kókusztej
Jellegzetes íze miatt hazánkban kevésbé népszerű, sokak szerint elnyomja még a kávé ízét is. Hideg italok ízesítéséhez viszont kiváló. Ne feledjük el, hogy az ázsiai konyha egyik fő alapanyaga, krémes curry-k, thai desszertek és ételek kihagyhatatlan hozzávalója.
Nagy mennyiségű mangánt tartalmaz, így a glükózintolerancia által okozott mangánhiány is pótolható vele.
A fogyókúrában is jelentős szerepe lehet, hiszen nem hízlal, ellenben gazdag rézben, magnéziumban, vasban és foszforban, amelyek elengedhetetlenek a kiegyensúlyozott táplálkozáshoz.
Ezenkívül előnye, hogy a vízigénye és a karbonlábnyoma is alacsonyabb más fajtákhoz képest. Hátránya, hogy egzotikus gyümölcs, egyre több az erdőírtás a véges helyhiány miatt, a pálmákat monokultúrában termesztik, amely károsítja a talajt és a biodeiverzitást, arról nem is beszélve, hogy a régiók termesztőinek a legtöbb helyen kevesebb, mint egy dollárt fizetnek naponta...
Más alternatívák
A tönkölytej még nem eléggé ismert, gluténérzékenyeknek nem is ajánlják. Az ősi gabonaféléből készült ital édeskés ízű, kiváló sütéshez, kávéba, fehérjetartalma viszont alacsony, körülbelül a manudaltejhez hasonlítható.
A sárga vágottborsó is megkezdte hódító útját, a fehérje mennyisége vetekszik a hagyományos tejével és a textúrája is ugyanolyan krémes. Ellenben a kalóriatartalma alacsonyabb.
És végezetül a legújabb, amely hamar a toplista élén találhatja magát: a burgonyatej.
Glutén-, laktóz- szója és magmentes, így többnyire minden intolleranciában és allergiában szevedők fogyaszthatják, ráadásul a fehérjetartalma is magasabb, mint a többi növényi tejé.
Szuperfenntartható növény, hiszen a zabhoz képest négyzetméterenként kétszer annyit termel, a mandulához képest pedig 56-szor kevesebb vizet igényel.
Ha összegeznünk kellene, elmondhatjuk, hogy a növényi tejek között sem létezik olyan, amelyek kapcsán nem kellene kompromisszumot kötnünk...
Fotók: 123RF