Egészségesebb ételek, tudatosabb mindennapok, zöldebb életterek - konyhakertet gondozni csupa haszonnal jár. Nem csoda, hogy egyre többen fedezik fel a termőföldben megbújó varázserőt.
Míg korábban a konyhakertek még inkább a kisebb
települések természetes és szerves részei voltak, ma már a városokban is egyre
többen találják meg a helyét és a módját annak, hogy maguk termesszék a
zöldséget a családi ebédhez.
A pandémia alatti bezárkózás pedig csak újabb
lökést adott ennek, hiszen a kényszerű befelé fordulás idején sokan a
növényekkel való törődésben találták meg önmagukat.
Nem csoda, hogy gombamód
szaporodtak el a balkonkertek és közösségi kert a városok peremén – és azok kellős
közepén egyaránt. Ebből is látszik: lédús paradicsomot, vastag húsú paprikát
vagy mézédes epret nem csak hatalmas kertekben lehet szüretelni, hanem akár egy
tizedik emeleti panellakás aprócska erkélyén is. Ez az igazi urban jugle!

A zöldségek ünnepe
Erre igyekszik felhívni a figyelmet lassan két
évtizede minden év augusztusának negyedik vasárnapján a konyhakertek világnapja
is (World Kitchen
Garden Day). A kezdeményezés célja, hogy minél több emberhez eljuttassák az
üzenetet: a magunk termesztette zöldségnél és gyümölcsnél nincs jobb. És az még
a legkevesebb, hogy ez egy sokkal gazdaságosabb út, mint a boltban megvásárolni
egyiket vagy másikat.
Egy saját kert – legyen az bármilyen kicsi is –
szabadságot jelent. Hiszen csak rajtunk múlik, hogy mivel tápláljuk és hogyan
óvjuk a benne élő növényeket. Nincs ennél biztosabb módja annak, hogy
megkíméljük magunkat a növényvédő szerek káros maradványaitól.
Ezen felül a
városi erkélyeken nevelgetett konyhakertek a levegő tisztításából is kiveszik a
részüket. És arról se feledkezzünk meg, hogy a konyhai zöldhulladék
újrahasznosítása talán így a legegyszerűbb.
Ha akarod, komposzt lesz belőle, ha
akarod, akkor a burgonya csírájából vagy a sárgarépa leveléből új zöldség. A kézzel fogható „hasznok" mellett pedig a növényekkel
való törődés kikapcsol, és bizonyítottan segít csökkenteni a kerten túl
felgyülemlett feszültséget.

Kezdd kicsiben!
A legnépszerűbb konyhakerti növények ráadásul kis
helyen – akár egy balkonládában is – jól elférnek egymás mellett. Sőt, az első szárnypróbálgatásokhoz
nem is kell több mint néhány négyzetméter.
Ha jól tervezed meg, ennyi is bőven elég
lehet ahhoz, hogy egy szezonban 4-5 kg koktélparadicsomot, 2 fej káposztát,
akár 200 db retket vagy 3-4 kg zöldborsót adjon a konyhádnak.
Nincs is annál
jobb, mint reggel kisétálni a kertbe vagy kilépni az erkélyre, és frissen
leszüretelni az aznapi ebédhez valót. A sikerélménytől pedig, hogy te a munkád
gyümölcsét gyűjtöd be, csak még édesebb lesz minden.