Fehérből zöld karácsony, barnuló fenyők, rövidebb síszezonok és drágább ünnepi vacsora – a klímaváltozás már az ünnepeinket is átformálja. Öt pontban sorra vesszük, miért és hogyan változnak meg a hagyományaink, és mitől lehet mégis fenntarthatóbb az ünneplés.
1. Viharos ünnepek – amikor az időjárás írja át a programot
Az utóbbi években a szélsőséges
időjárás egyre gyakrabban rondít bele az ünnepi hangulatba. Az Egyesült
Királyságban például több város kénytelen volt lemondani ünnepi rendezvényeket,
mert a szélviharok és esőzések balesetveszélyessé tették a programokat. A
Fülöp-szigeteken pedig szinte hagyománnyá váltak a „karácsonyi tájfunok”: 2012
óta 210 %-kal nőtt az ünnepek környéki trópusi ciklonok száma.
2. Fehér helyett zöld karácsony
A fehér karácsony esélyei rohamosan
csökkennek. 2024 a mérések szerint az egyik legmelegebb év volt, sok régióban a
december inkább októbernek érződött. Világszerte egyre ritkábban a havas
ünnepek, de összességében is rövidebb a tél, és ritkábban látunk tartós, nagy
havazást.
Az Északi-sarkvidéken még drámaibb
a helyzet: a többéves jégréteg fele 2007-re eltűnt, és azóta sem tért vissza. A
tudósok szerint 2 °C-os melegedés esetén az Északi-sark akár négy
hónapig is jégmentes lehet évente.
Ez nemcsak a szimbolikus „havas
Mikulás-földet” veszélyezteti, hanem a tengerszint emelkedését is gyorsítja.
3. Vékony jég: veszélyben a téli sportok
Az elmúlt 165 évben a tavak átlagos
jégborítottsági ideje egy hónappal csökkent. Egyre gyakoribb, hogy télen sem
fagy be a víz, a gyengébb „fehér jég” pedig több balesetet és fulladást okoz. A
síterepek helyzete sem jobb: Dél-Európában 2024 januárjában több síközpont
kényszerült bezárni hóhiány miatt, az USA-ban pedig a 70-es évek óta már egy
hetet rövidült a szezon.

4. Karácsonyfák: zöldből barna
A felmelegedés a fenyőket sem
kíméli. A túl nagy hőség lassítja növekedésüket, barnítja a tűleveleket, és a
gyökérpusztulás vagy kártevők miatt könnyebben el is pusztulhatnak.
Észak-Karolinában például a Fraser-fenyők 95 %-át ölte meg egy
melegedéssel terjedő rovar.
A termesztők költségei évente akár
10 %-kal nőnek, amit a vásárlók is megéreznek. Alternatívaként egyre többen
választják a műfenyőt vagy a bérelhető, élő fenyőt, amelyet az ünnepek után
visszaültetnek.
5. Ünnepi asztal: dráguló alapanyagok
Az élelmiszerárakat is fűti a
klímaváltozás. Az egyre gyakoribb aszályok, a kártevők és a szélsőséges
időjárás miatt csökkennek a terméshozamok, ami drágítja az ünnepi fogásokat. A
kakaó ára például 2022 óta 136 %-kal nőtt, ami a csokoládé- és
süteménykedvelőknek különösen rossz hír.
A témához kapcsolódóan ajánljuk figyelmükbe a Hova tűnt a fehér karácsony? című cikkünket is.

