Az ökológiai gazdálkodás nemcsak vegyszermentes termelést jelent, hiszen a biodiverzitás megőrzésének egyik kulcsa is. A természetes élőhelyek védelmével és a talaj egészségének megóvásával hozzájárul a fenntartható élelmiszer-termeléshez és az ökoszisztéma stabilitásához.
A
biodiverzitás, azaz az állat- és növényvilág sokfélesége és a mikroorganizmusok
széles skálája nélkül nem létezhetnének azok az egészséges ökoszisztémák,
amelyek biztosítják számunkra a tiszta levegőt és az élelmet. Megóvása a mi
feladatunk – legalább úgy nagyban, az erdők és a sokhektáros mezőgazdasági
üzemek szintjén, mint kicsiben, a saját konyhakertünkben.
A sokszínűség
eredménye pedig, hogy ezek a élőlények erősítik egymást, és a kórokozók ellen
hatékonyabb védelmet nyújtanak. Minél komplexebb egy kert, annál stabilabb
benne az egyensúly.
„A sokszínűséget már a vetőmagok és palánták
beszerzésekor célszerű megalapozni”
– mondja dr. Sipos Nikoletta, a
Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. társadalmi kapcsolatokért felelős
munkatársa, felidézve, hogy már nagyanyáink veteményesei is a biodiverzitás
jegyében teltek meg éltettel tavaszról tavaszra.
És amit még megtanulhatunk
tőlük: növényeink gondozásában a természetességre kell törekednünk.
Az ökológiai gazdálkodásra pedig ugyanaz érvényes, mint a biodiverzitásra:
éppúgy működik kicsiben, mint nagyban.
Egységben az erő
Ha
a tiszta szemléletet magunkévá tudjuk tenni, nem pusztán a nagy termés
elérésére koncentrálunk, hanem a nagy egész részeként képzeljük el a kertünket.
Ennek egyik legfontosabb feltétele, hogy olyan fajtákat választunk, amelyek a nálunk
adott körülmények között eredményesen termeszthetők.
„Biztosítsunk továbbá
búvóhelyet a hasznos ragadozóknak, hiszen a katicák és fátyolkák nagy
segítségünkre vannak például a levéltetvek elpusztításában. A talaj szintjén
aztán ászkákat, százlábúkat és pókokat találunk, amelyek elvégzik helyettünk a
növényvédő feladatokat."
Alattuk pedig egy igazán csodálatos rész van, tele
szabad szemmel nem látható mikrobiológiai élőlénnyel, amelyeknek megkerülhetetlen
szerepe van abban, hogy a konyhakerti növényünk jól érezze magát a helyén - tette hozzá a szakember.

Mindez leegyszerűsítve: ha nem pusztítjuk el szintetikus növényvédőszerekkel a
hasznos ragadozókat, akkor azok képesek annyira kordában tartani a kártevőket,
hogy akkor sem kell kemikáliák után nyúlnunk, ha azt vesszük észre, hogy újabb
károkozó környékezte meg a veteményesünket.
Bízzuk a természetre
A
biológiai növényvédelem számos megoldást kínál arra, hogy a természet elvégezze
helyettünk a kártevők gyérítését. A különféle megoldások akár a Nébih
honlapján is
elérhetőek.
„Az egyik alapszabály: a vegyszeres gyomirtás helyett
mechanikai és fizikai módszereket kell találnunk. Növényvédelmi szempontból is
fontos továbbá a vetésforgó alkalmazása. Bármilyen hihetetlen, de a gyomokkal
könnyű dolgunk lesz, ha nem bolygatjuk a talajt, mert akkor a gazok magjai nem
kerülnek a felszínre. Mindenképpen válasszunk jó gyomelnyomó képességű fajtát,
és tartsuk be a növényi sorrendet”
– fogalmazza meg a legfontosabb
regulákat Sipos Nikoletta, aki arra is figyelmeztet, hogy soha ne törekedjünk
patikatisztaságra a kertben. A legjobb, ha a mulccsal elnyomjuk azokat a kis
gyomnövényeket, amelyek más szempontból akár még hasznosak is lehetnek.
„A
szakszerű talajtakarás egyébként is neuralgikus pont a
víz megtartása szempontjából. Használjunk erre természetes anyagot –
például fűnyesedéket vagy falevélből készült aprítékot.”
De
akkor se essünk kétségbe, ha nem sikerült mindent saját kezűleg megtermelnünk a
konyhakertben. A boltok polcain egyre gyakrabban találkozhatunk igazoltan
ökológiai gazdálkodásból származó termékekkel. Keressük az EU hivatalos
logóját: egy zöld vagy fekete-fehér alapon fehér csillagokkal kirajzolt
levélformát.
„Ahogy akkor is meg tudunk győződni arról, hogy ellenőrzött
ökológiai gazdálkodásban állították-e elő az adott terméket, ha nem csomagolt
áruról van szó. Ilyenkor el kell kérni a termelő, a feldolgozó vagy a
forgalmazó nevére szóló minősítő tanúsítványt”
– ad zárásként
megnyugtató iránymutatást a szakember.
Videóinterjúnk a témában hamarosan megjelenik.