A húsvét a megújulás, de a természet ünnepe is, hiszen telis-tele van a tavasz kincseivel. Éppen ezért nincs is nehéz dolgunk, ha belecsempésznénk a környezettudatos szemléletet.
Festett tojások,
nyuszifülek és fűbe rejtett ajándékok – a húsvét az év első igazán vidám,
felszabadult és felszabadító ünnepe. Ha hozzájárulunk ahhoz, hogy a Föld is lélegezhessen közben, akkor lesz igazán felszabadító érzés.

Keresd a helyit és ne halmozz!
Legyen
szó a tojásról, a sonkáról, a tormáról, az ünnepi asztalra szánt virágról vagy
a fűben eldugott csokiról, keresd az etikus forrásból és lehetőleg helyi
termelőtől származó termékeket.
Az év ezen időszakában igazi családi program
piacozni! Az ünnepi hétvége előtti vasárnapokat szánjátok erre, járjátok végig
a közeli vásárokat, és válogassátok össze a standokról a húsvét autentikus
hozzávalóit, a csomagolás és a szállítás költségét pedig spóroljátok meg a
bolygónak.

Ami viszont mindennél fontosabb: ne halmozz fel ezer féle hozzávalót (jó lesz másnap, jó lesz később alapon sem!), mert annak legtöbbször pazarlás a vége.
Tervezd meg pontosan a menüket, s a listád alapján vegyél alapanyagokat.
Kerüld a műanyagot!
A
húsvéti színkavalkádban valahogy nagyobb szerep jut a plasztik dekorációnak.
Pedig az éledező természet gazdag tónusainál nincs szebb – építs ezekre! A
húsvéti kosárba műfű helyett tegyél igazi fűcsomót.
A díszek elkészítéséhez
pedig használj természetes, lebomló vagy újrahasznosított alapanyagokat. A
TikTokon például most hódít az „5 perces DIY nyuszi”, amihez csak egy félpár zoknira, egy-két
bögre rizsre, két befőttes gumira és egy kevés szalagra van szükséged.

Hímes tojás természetesen
Hagyd
a boltok polcain a mesterséges alapanyagokat, és idén díszítsd a főtt tojást
természetes színezőkkel. Ehhez csak forró vízre és a megfelelő hozzávalóra van
szükséged a spájzból annak fényében, hogy milyen árnyalatot szeretnél elérni.
A
vöröshagyma héja téglavörös, a cékláé barnás-lilás, a spenót zöld, a kávé
barna, a kamillatea és a kurkuma világossárga, míg az avokádó héja és a
csipkebogyó termése rózsaszín árnyalatot kölcsönöz a tojásoknak.

A tojások másnapja
A
környezettudatos szemlélet egyik alappillére, hogy amit csak lehet,
újrahasznosítunk. A húsvéti tojásokat pedig bizony lehet. Az összetört tojáshéj
az ágyásra szórva például kiváló kalciumforrás a növényeknek. De mivel javítja
a föld vízelvezetését és a légáramlását is, nem csak a kertben, a
szobanövényeknél is érdemes alkalmaznod.
Ezen túl távol tartja a meztelen
csigákat a veteményestől, és természetes vadriasztóként is funkcionál a
kertben.
Ha pedig egészben marad rajtad főtt tojás, az ünnepek utáni napok
menüjét tervezd úgy, hogy ahhoz fel tudd azt használni. Készíthetsz belőle például
tojáspörköltet, tojáskrémet vagy skót tojást is.

Legyen a természet az ajándék
A
húsvét valóban legyen a természet ünnepe! A tojáskeresés szóljon a kert
felfedezéséről, ültessetek vagy fogadjatok örökbe egy fát, az ünnepi ebédhez
pedig terítsetek meg a teraszon. Ha erre nincs lehetőségetek, kiránduljatok a közeli erdőben, ott is lehet keresést rendezni, közben meg szívni magatokban a megújuló természet erejét.
Fotók: @KLI/Páll Zita