A kávé ritkán kerül mérlegre, ha az ökológiai lábnyomunkról van szó. Pedig van súlya! Elég, ha arra gondolunk, hogy a legtöbb kávébab hosszú utat tesz meg addig, mire energetizáló főzet készül belőle.
Sokak
számára rituálé, míg másoknak az ébredés vagy a délutáni szieszta
nélkülözhetetlen eleme. A kávéfogyasztáshoz számtalan tradíció és élmény
kapcsolódik, ezért ritkán tekintünk rá objektív szemmel.
Pedig a kávéiparnak
(is) komoly kihívásokkal kell szembenéznie, hogy átgondolja ökológiai hatását,
és áttörést hozzon a fenntartható megoldások felé.
A változást azonban tudatos
döntéseinkkel mi magunk is előmozdíthatjuk.
Kávébabot fenntartható forrásból
Az
első és legfontosabb feladat, hogy minél kisebb legyen a csészénkbe kerülő
fekete ökológiai lábnyoma. Ezt elérhetjük úgy is, hogy a végtelennek tűnő
kínálatból átlátható, fenntartható gazdálkodásból származó terméket választunk.
Figyeljük a jelöléseket és a védjegyeket, ismerjük meg jobban a márkákat, hogy
megtaláljuk a valóban etikus, környezettudatos farmokat.
De faraghatunk a
környezeti terhelésen azzal is, ha a nagy kávétermesztő nemzetek kávéját
közelben szüretelt babokra cseréljük.
Hallottál már a csillagfürt kávéról?
Az édes csillagfürt Európa közepén akár vadon is megterem, azaz
minimálisra redukálható a szállítás karbonlábnyoma.
A csillagfürt kávé ráadásul
jobb a szívnek és a vérkeringésnek, és könnyebben is emészthető – azaz nem csak
a környezetet, szervezetünket is kíméli.
Csomagolásból minél kevesebb
A
kávéfogyasztás másik neuralgikus pontja a csomagolás. Ebben egyértelműen a
kapszulás kávék állnak a sor végén. Még ha egyre több gyártó áll is elő
újrahasznosítást ösztönző megoldással, a fogyasztói szokások miatt a kis fémtartók
többsége még mindig a kukában végzi.
Környezetvédelmi szempontból ennél okosabb
választás az újrahasznosítható, műanyag-mentes csomagolás – a legjobb azonban a
kimért kávé.
De nem csak a kávéválasztáson, a hozzá kapcsolódó szokásainkon is
sok múlik. A kávékészítés tekintetében például a legfenntarthatóbbak a french
press-szel készített főzetek.
A kávézaccot ne dobjuk ki, mert igazi kincs
Számos bolti termék kiváltható vele a háztartásban. Ehhez
ebben a cikkünkben gyűjtöttünk össze ötleteket. Ha
pedig nincs időd otthon kávézni, feltétlenül vigyél magaddal egy termoszt, és
abba kérd kedvenc presszódat.
Évente körülbelül 16 milliárd egyszer használatos
papírpohár kerül a kukába. A rád eső részt inkább spórold meg a bolygónak.