Tenerife szigete nem csupán lenyűgöző tájaival várja a látogatókat, hanem gazdag gasztronómiai örökségével is. Legutóbbi piaci felfedezésem során rábukkantam a helyi ízek sokszínűségére. Hozok is egy receptet.
Tenerife lenyűgöző piacai és különleges zöldségei, gyümölcsei után bemutatom, hogyan készül a pikáns Papas Arrugadas, és készítek hozzá egy autentikus Tenerife-i Mojo szószt.
Hozzávalók
1 kg kis méretű burgonya
Tengeri só (bőséges mennyiségben)
Víz
Elkészítés
Alaposan mossd meg a burgonyát, hogy eltávolítsd róla a
szennyeződéseket. Hagyd rajta a héját.
Helyezd a krumplit egy nagy fazékba, és öntsd fel vízzel,
hogy teljesen ellepje azt. Adj hozzá tengeri sót kb. 1-2 evőkanálnyit.
Főzd a burgonyát kb. 20-30 percig(mérettől függően), amíg
puha nem lesz. Amikor megfőtt, szűrd le róla a vizet.
Mojo szószok
Zöld Mojo szósz (Mojo Verde)
Hozzávalók
1 csésze friss petrezselyem (vagy koriander)
3-4 gerezd fokhagyma
1-2 zöld chilipaprika (ízlés szerint)
1 teáskanál köménymag (opcionális)
1-2 evőkanál fehér borecet
1/2 csésze olívaolaj
Só ízlés szerint
Elkészítés
Törd össze a fokhagymát és a chilipaprikát egy mozsárban
vagy turmixgépben. Add hozzá a friss petrezselymet (vagy koriandert) a köménymagot, és folytasd a pépesítést. Öntsd hozzá az ecetet és az olívaolajat, majd mixeld simára. Ízesítsd sóval. Ízlés szerint állítsd be az állagát, ha szükséges, adj hozzá
még olívaolajat.
Piros Mojo szósz (Mojo Rojo)
Hozzávalók
2-3 gerezd fokhagyma
1-2 piros chilipaprika (száraz, pörkölt, megáztatva vagy
friss)
1 teáskanál köménymag (opcionális)
1-2 evőkanál fehér borecet
1/2 csésze olívaolaj
Só ízlés szerint
1-2 evőkanál paprika por (opcionális)
Elkészítés
Ha száraz chilit használsz, áztasd be forró vízbe kb. 15
percre. Tedd a fokhagymát, a chilit, a köménymagot és a paprikaport
egy mozsárba, vagy turmixgépbe. Öntsd hozzá az ecetet és az olívaolajat, majd mixeld simára. Ízesítsd sóval, és ízlés szerint állítsd be az állagát.
Jó mártogatást kívánok!
Fotók, recept: Parrag Zsófi