Egy termék legrövidebb életű eleme a csomagolás. Az esetek döntő többségében addig van rá szükség, amíg a tartalma célba nem ér, majd belátható időn belül a szemétben landol.
Ha
valamit, ezt aztán különösen érdemes megspórolni a környezetnek és magunknak
is. Szerencsére némi tudatossággal, kreativitással és előrelátással az esetek jelentős
részében meg is tehetjük ezt.
Inkább termelj, mint vásárolj
Egy
cserépnyi hely – nem kell ennél több. Az ablakpárkányon vagy az erkélyen magad
is megtermeszthetsz alapvető zöldségeket és gyümölcsöket, amelyeknél nem csak a
csomagolást, de a szállítás során felmerülő energiafelhasználást is
megspórolhatod.
Fogyaszd el helyben, ne vidd magaddal
Elvitelre
kérni és házhoz rendelni ma divatosabb, mint valaha.
Pedig a becsomagolt
fogások rengetek felesleges hulladékot termelnek – szalvétákat, eldobható
evőeszközöket, egyszer használatos műanyagzacskókat...
Inkább gazdálkodj úgy az
időddel, hogy legyen lehetőséged az étteremben elfogyasztani az ebédet, vagy ha
ez sehogy sem fér bele, legyen kéznél egy doboz, amiben „nyom nélkül” kérheted
a kiszemelt fogást elvitelre.
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/55_56_RAKUN_foto_2_05e2d6c409_f62eccadf7.jpg)
Amennyiben saját dobozban nem viheted haza az ebédedet, úgy érdemes befektetned a helyszínen "árult" üvegedényekbe, hiszen azokért csak egyszer kell fizetned, utána az elmosott tálkádért cserébe másikat kapsz.
Egy másik alternatíváról már mi is írtunk korábban, itt olvashatsz róla.
Kerüld a csomagolás!
Szerencsére egyre több csomagolásmentes bolt
található az országban, és egyre több webshop szentel figyelmet annak, hogy
lebomló vagy újrahasznosított csomagolásban kézbesítse termékeit.
Keresd
tudatosan és választásoddal támogasd is ezeket! De ennél egyszerűbben is
elkerülheted a zacskókat és a dobozokat: a szupermarketek helyett inkább a legközelebbi
piacra járj bevásárolni, és pakolj mindent egyből a kosaradba.
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/60_61_Boldog_foeld3_ea8d2ce12e_5bf54b1387.jpg)
Minél többször használod, annál jobb
Szendvicstasakok,
mélyhűtőzacskók és alufólia – a klasszikus egyszer használatos csomagolók.
Pedig a kiöblített üveg- és műanyagedények is kiválóan alkalmasak az ételmaradékok
tárolására és szállítására, még ha egy picit több helyet is foglalnak.
Vagy
használj inkább környezetbarát és végtelenszer újrahasznosítható csomaglót –
például méhviaszos kendőt, amit egyszerűen magad is elkészíthetsz.
Ha pedig elkerülhetetlen
a csomagolás, igyekezz új életet találni neki a lakásban. Ha ez sem
megy, az a legkevesebb, hogy szelektív kukába dobod.
![](https://cms.alkotoenergia.dtapp.hu/uploads/60_61_Boldog_foeld12_64e6fb466d_01b611e5fd.jpg)
Vásárolj kevesebbet!
A
felesleges csomagolást úgy is elkerülheted, ha amiből csak lehet, kevesebbet
vásárolsz. Ennek kulcsai a sokszor újrahasznosítható termékek.
A hagyományos
pelenkákat például érdemes moshatóra cserélni, ahogy a papírszalvétát és az
arctisztító korongot is leválthatjuk minőségi textilekkel.
De – szerencsére –
újra divat otthon kenyeret sütni, tésztát gyúrni, száraz pékáruból
zsemlemorzsát készíteni, befőzni és fagyasztani.
Minél többet próbálsz ki ezek
közül, annál több kukában landolt csomagolástól mented meg a környezetet.
Nem kell egyből óriásit ugranod és egyik napról a másikra eljutni a zero waste élharcosának, Tóth Andinak a szintjére, aki már évekkel ezelőtt ott tartott, hogy kilenc havonta vitte ki a kommunális szemetet. Kezd kicsiben, hogy nagyot léphess előre.
Fotók: 123RF/Boldog Föld/Rakun