A gyomnövényeknek rossz hírük van. Ha valami a kertedben nő, de nem te ültetted el, könnyen úgy gondolhatod, hogy ki kell tépned, ráadásul gyökerestül. Pedig ezzel nagy lehetőséget szalasztasz el! Sok vadon élő növény nemcsak ehető, de egyenesen finom és egészséges is.
Legyen szó egy nagy kertről, néhány magaságyásról
vagy akár egy egyszerű balkonkertészetről, nagyon valószínű, hogy az alábbi
növények közül néhányat te is megtalálsz a környezetedben. Bukovicsné Békefi Daisy rengeteg tanácsot adott már lapunknak, érdemes a cikkeinket elolvasnod a témában, vagy bekövetni a felületein, mert sok hasznos információval, útravalóval láthat el a témában.
1. Pitypang
Mielőtt lenyírnád a füvet, jusson eszedbe, hogy a
pitypang valójában egy szuper(finom) gyomnövény! A fiatal levelek (amelyek világoszöldek,
középen felfelé állnak) nyersen salátába tehetők, de meg is főzheted őket. Tele
vannak A-, C- és K-vitaminnal, valamint káliummal. A sárga virágokat
tempurabundában kisütheted – egyesek szerint olyan ízük van, mint a pattogatott
kukoricának. A gyökeréből pedig koffeinmentes, cikóriához hasonló ital
készíthető.
2. Tyúkhúr
A petrezselyemhez hasonló ízű tyúkhúr hűvös
időben érzi jól magát, ezért a legjobb tavasszal vagy ősszel szedni. Ovális
levelei párosával helyezkednek el a hosszú szárakon, virágai pedig csillag
alakúak és fehérek. Vágd le az új hajtások végét ollóval, vagy az idősebb
növények felső néhány centiméterét, és használd úgy, mint a spenótot – például
salátákhoz vagy levesbe.

3. Kövér porcsin
Ez az ellenálló növény kanál alakú, húsos levelekkel, vöröses, pozsgás szárakkal és apró sárga virágokkal rendelkezik. Akár az aszfalt repedéseiben is megél, és jól bírja a meleget. Ráadásul tele van tápanyagokkal és omega-3 zsírsavakkal. A fiatal növény csúcsát érdemes begyűjteni, és feta sajttal, valamint olívabogyóval salátához adni. Párolhatod vagy wokban is sütheted. De ne főzd túl, mert nyálkássá válhat.
4. Fehér árvacsalán
Gyakori, könnyen felismerhető vadon élő növény,
amely a csalánhoz hasonlít, de nem csíp és ehető. Leginkább utak mentén,
kertek alján és parlagon hagyott területeken fordul elő. Virágai fehér színűek,
levelei szív alakúak és fűrészes szélűek. A fiatal levelek nyersen salátába
keverhetők vagy főzve levesekhez, főzelékekhez adhatók. Virágai nemcsak szépek,
de enyhén édeskés ízűek is – teaként nyugtató, gyulladáscsökkentő hatásuk
ismert.
5. Libatop
Mezőkön, kertekben, gyümölcsösökben és akár az út
szélén is megtalálható. Háromszög alakú, fogazott levelei vannak, kékeszöld
árnyalattal. Elsőszámú ismertetőjegye az alsó levélfelületen található fehér,
lisztszerű bevonat, amely főzéskor eltűnik. Levelei rengeteg vasat, fehérjét,
kalciumot és B-vitamint tartalmaznak.
Fontos! Ne gyűjts vadon növő növényt utak mentén,
parkolókban vagy más szennyezett területeken. És csak azt edd meg, amit 100
százalék bizonyossággal felismersz!
Az ehető virágokról ITT olvashatsz.
Fotó: 123RF/Greens of Daisy


